המכון לאחריות תאגידית השיק לאחרונה בישראל את " מצפן הקיימות ", מדריך לפעילות עסקית הכולל 17 יעדי הקיימות של האו"ם לשנים 2017-2030 , בתחומים העוסקים בחברה, בסביבה, בבריאות ועוד.
"מצפן הקיימות" , כלי חסר תקדים לחיסול העוני הקיצוני והצורך בעמידת העולם על נתיב בר קיימא, חושף מתודיקה לזיהוי הזדמנויות עסקיות עתידיות, שיפור ערך הקיימות של הארגון, ייצוב חברות ושווקים תוך שימוש בשפה אחידה ויצירת מטרה משותפת מול מחזיקי עניין.
בחודש ספטמבר 2015, קבעה העצרת הכללית של האו"ם ,סדרה חדשה של יעדים לפיתוח בר קיימא של האנושות וכדור הארץ, במשך חמש עשרה השנים הקרובות, עד 2030.
יעדים אלו , אשר מכונים Sustainable Development Goals , מחליפים את סדרת היעדים שקדמה להם, , יעדי המילניום The millennium goals)), קיצור SDGs,
17 יעדים אלו כוללים פירוט של המטרות המיוחדות לפתוח בר קיימא בכל אחד ואחד מהיעדים
"מצפן הקיימות", הינו אוסף של הנחיות לחברות, המאפשר להן לבנות ולהתאים את האסטרטגיות לקידום החברות השונות ברוח הקיימות, תוך הגדרת המדדים לניהול ומעקב,
המדריך מבוסס על 5 שלבים:
- הבנת יעדי הקיימות, 2. הגדרת סדרי עדיפויות,
- קביעת מטרות, 4. הטמעה, 5. דיווח ותקשורת.

זיהוי הזדמנויות עסקיות עתידיות,- אפשרות לתאגידים, לבצע הערכה מחודשת של ההשקעות הגלובאליות הציבוריות והפרטיות מול האתגרים החברתיים והסביבתיים הנצבים לפניהם , תוך הגדרת השווקים שמתפתחים, עבור החברות אשר יכולות להציע פתרונות חדשניים ושינויים טרנספורמטיביים.
שיפור ערך הקיימות של הארגון, – יעדי הקיימות עשויים לחזק את התמריצים הכלכליים עבור חברות אשר ינצלו את המשאבים בצורה יעילה יותר או יעשו שימוש באלטרנטיבות טובות יותר מבחינת קיימות.
בנוסף, שיפור ערך הקיימות יחזק את הקשרים עם מחזיקי עניין כגון: לקוחות, עובדים, ספקים ועוד. יעדי הקיימות מציגים את הציפיות של מחזיקי העניין , ומאפשרים שמירה על מקצב אחיד עם התפתחויות במדינה ומדיניות עתידית ברמה הבינלאומית.,
חברות אשר לא יטמיעו את מטרות הקיימות תהיינה חשופות לסיכונים משפטיים ותדמיתיים באופן משמעותי..
ייצוב חברות ושווקים – יעדי הקיימות מדגישים את עקרונות השקיפות, היעדר שחיתות ומוסדות המנהלים היטב, כעמודי התווך בכל הצלחה עסקית. חברות אשר יש בהן ניהול כושל , אינן יכולות לנהל עסקים האופן הנכון והגיע להצלחה עסקית
שימושים בשפה אחידה ומטרות משותפות– יצירת שפה משותפת מסייעת לחברות לקיים תקשורת שוטפת יותר אפקטיבית עם מחזיקי העניין, על ההשפעות והביצועים , ומנגד, יצירת אפשרות להשיג שותפים סינרגטיים, על מנת להיענות לאתגרים הדחופים ביותר של החברות.
פרטים נוספים ניתן לקבל ב-www.sdgcompass.org
כתבה: סטלה אבידן, יו"ר ועדה אחריות תאגידית לשכת המסחר ירושלים